Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка със сигналите за

...
Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка със сигналите за
Коментари Харесай

СГП разследва дали бомбените заплахи към училища у нас са тероризъм

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка със сигналите за сложени взривни устройства в редица образователни заведения в цялата страна, оповестиха от държавното обвиняване. Работи се взаимно с всички способени служби, като се събират доказателства за определяне на източника на сигналите.

Прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане за закононарушение срещу републиката по член 108 а (1) от Наказателния кодекс - за тероризъм.

В хода му ще се събират доказателства за това дали вероятно електронните известия с погрешни сигнали за заложени бомби в учебните заведения са предадени за да се сътвори ужас и боязън в популацията или да се заплаши, или принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на непозната страна или на интернационална организация да извърши или да пропусне нещо.
 
Престъплението за тероризъм се санкционира с отнемане от независимост от 5 до 15 години, а когато е породена гибел - с отнемане от независимост от 15 до 30  години, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна.

Водещата версия за имейлите със закани за взривни устройства в учебни заведения, е хибридни офанзиви, свързани с Русия,  съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му, източниците на офанзива са едни и същи, а дейностите на първоизточника разкриват потреблението на еднакъв модел.

Той уточни, че това, което се случва през последните два дни у нас, се следи и в доста европейски страни сега.

Сигнализирани са партньорските служби в Съединени американски щати и Англия, където се открива, че са регистрирани имейлите и телефоните, от които идват заканите, сподели още Демерджиев.

Днес се привиква междуведомствена работна група, която да прегледа протокола за деяние при приемане на сигнал за взривно устройство, с цел да може да се проучват евентуалните рискове, преди да се пристъпи към евакуация на учебно заведение, летище или други обекти от сериозната инфраструктурата.

„ Протоколът за деяние, който ние имаме е от 2000 година. Днес привиквам междуведомствена работна група, с цел да разгледаме този протокол. До дни ще бъде направена смяна в протокола за деяние при такива обстановки у нас. На този стадий информациите за първоизточника на бомбените закани към български учебни заведения, са непотвърдени “, сподели Демерджиев.

Относно идния парламентарен избор вътрешният министър добави, че изборният развой ще се прекъсне единствено, в случай че има действителна заплаха от сходна опасност. Ако в секция се получи подобен сигнал, би трябвало да се осведомят органите на реда и те би трябвало да преценяват има ли такава или не.

Министерството на образованието и науката е в непрестанен контакт с Министерството на вътрешните работи, разяснява и просветният министър проф. Сашо Пенов, представен от БНР. Според него, учителите и шефовете са готови да работят в сходни обстановки.

" Във връзка сме с тях, те работят с работят с методическата помощ на съответните служби от Министерство на вътрешните работи, с цел да преценяват действителността на съответната опасност. Сутринта разговарях, персонално министър Демерджиев ми се обади, с цел да ми показа каква е обстановката. Такива интернет офанзиви сега има в цяла Европа, в това число и в Съединените американски щати ", уточни министърът.

На въпрос дали обвързва въпросните бомбени закани в учебните заведения с идния избор, проф. Пенов отговори:

" Това може да се случи освен по време на предизборна акция. Може да се случи, да кажем, по време на зараза, може да се случи даже и в случай че желаете и по време на празничните дни, когато се цели удължение на ваканции по разнообразни мотиви. Не мога да разясня световната интрига ".

Нови имейли със закани за сложени взривни устройства са получени и през днешния ден в учебни заведения в цялата страна. От Министерство на вътрешните работи прецизираха, че през днешния ден имейли са получени в учебни заведения в София и Плевен.

По-рано сигнал за бомба беше подаден за столичното 22-ро учебно заведение. Там позвъняването е било по телефон към 6 часа сутринта. Заради това учебното заведение през днешния ден остава затворено, оповестява БНР.

В столичното 18-о учебно заведение с проучване на източни езици " Уилям Гладстон " образователният развой беше спрян след получена опасност за сложено взривно устройство. Сградата на учебното заведение ще бъде отворена на следващия ден след 10 часа, като образователните занятия ще продължат по стратегия.

Учениците от професионалната математическа гимназия в Бургас са освободени от занятия след сигнал за бомбена опасност.

Вчера десетки учебни заведения в цялата страна получиха имейли със закани. Отговорност за това пое незнайна организация, в чийто профил в приложението Телеграм има апели за принуждение.

Около 30 са към този момент получените имейли в София със закани за сложени взривни устройства, научи БНР от близки до следствието на случая. Сигналите са получени в учебни заведения и в едно висше образователно заведение - УНСС.

По случая работят от ГДБОП в съгласуваност с интернационалните си сътрудници.

 
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР